För ett par veckor sedan avslöjade Göteborgs-Posten att en privat läkarklinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19, trots att PCR-testerna i själva verket aldrig hade skickats iväg för analys.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inlett en granskning samt förelagt vårdgivaren med ett vite på 750 000 kr. Myndigheten åtalsanmälde läkaren och nu har han anhållits efter en framställan av åklagaren, uppger Sveriges Radio P4 Sjuhärad. Åklagaren vill inte gå in på vad som sagts i förhör eller hur den åtalade ställer sig till misstankarna. Fler personer förhörs dock om saken.

Ivo bedömer att läkaren i sin yrkesutövning kan ha gjort sig skyldig till osant intygande som är ett brott för vilket fängelse är föreskrivet, samt bedrägeri. »Med hänsyn till att han har missbrukat sin tjänsteställning så ska brottet anses som grovt«, skriver Ivo i sin åtalsanmälan.

Läkaren bakom kliniken har också haft en tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås. Efter att ha gjort en internutredning har sjukhuset varslat honom om avsked.

Läs mer:

Läkare misstänkt för falska coronaintyg avskedas

Läkarklinik skrev falska coronaintyg – hotas med vite

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg