För ett par veckor sedan avslöjade Göteborgs-Posten att en privat läkarklinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19 infektion utan att PCR-testerna analyserats av ackrediterat laboratorium.

I intygen står det att testerna certifierats av Unilabs. Men labbet säger att de inte har analyserat några prov från kliniken. Kliniken har uppgett att det hela är ett missförstånd och att proverna i stället har analyserats hos Tataa biocenter och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men även de förnekar att de har analyserat några prover åt kliniken.

Kliniken har polisanmälts. Dessutom har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inlett en granskning samt förelagt vårdgivaren med ett vite på 750 000 kronor.

Läkaren bakom kliniken har parallellt varit anställd på Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås. Efter att ha gjort en internutredning har sjukhuset nu varslat honom om avsked, rapporterar Göteborgs–Posten.

Inledningsvis handlade granskningen om att läkaren inte berättat för arbetsgivaren att han hade en bisyssla vid den privata kliniken. Men sjukhuset bedömer också att det inte bara är omfattningen på arbetet utanför sjukhuset som är oacceptabel. Genom sitt agerande har läkaren också förbrukat sitt förtroende.

Sjukhuset har under sin utredning även granskat journaler kopplade till patienter som läkaren har haft hand om under det ett och ett halvt år som han jobbat på sjukhuset. Men där har man inte funnit några felaktigheter, enligt Göteborgs-Posten.

Läs mer:

Läkarklinik skrev falska coronaintyg – hotas med vite

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg