Förra veckan avslöjade Göteborgs-Posten att en privat läkarklinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19 infektion utan att PCR-testerna analyserats av ackrediterat laboratorium.

I intygen står det att testerna certifierats av Unilabs. Men labbet säger att de inte har analyserat några prov från kliniken. Kliniken har uppgett att det hela är ett missförstånd och att proverna i stället har analyserats hos Tataa biocenter och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men även de förnekar att de har analyserat några prover åt kliniken.

Kliniken har polisanmälts och redan förra veckan meddelade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att man inlett en granskning.

Och i samband med detta föreläggs nu alltså vårdgivaren med ett vite på 750 000 kr.

– Att utfärda oriktiga intyg och dessutom under pågående pandemi, kan äventyra säkerheten för väldigt många människor. De uppgifter vi fick till oss var så allvarliga att vi omgående startade en granskning och nu har vi fattat ett beslut i en del av tillsynen. Vi fortsätter vår tillsyn med att granska vårdgivarens verksamhet, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

Enligt Ivo är det oklart hur många reseintyg som utfärdats vid läkarkliniken, men man bedömer att det kan röra sig om några hundra.

Senast den 3 februari 2021 ska vårdgivaren redovisa hur man ska säkerställa att reseintyg inte utfärdas utan att analys av PCR-provet först är gjord och att skriftligt provsvar har inkommit från ett ackrediterat laboratorium.

Den läkare som är ansvarig för kliniken har också en anställning vid ett av Västra Götalands sjukhus. Enligt Sveriges Radio P4 Sjuhärad har sjukhuset inlett en egen utredning av läkaren som har tagits ur tjänst. Sjukhuset vill bland annat ha svar på om något liknande skett i deras verksamhet. Dessutom uppger man att läkaren inte informerat om att han driver en privat klinik vid sidan av sin heltidsanställning. Detta trots att bisysslor ska anmälas.

Läs även:

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg