Tidigare i veckan kom nyheten att den digitala vårdgivaren Kry köper bolaget Medhelp Vårdtjänster som svarar på samtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. För att köpet ska gå igenom måste det dock godkännas av Region Stockholm.

Vänsterpartiet vill att beslutet tas på politisk nivå, i hälso- och sjukvårdsnämnden, och inte av hälso- och sjukvårdsdirektören. Imorgon fredag har nämnden ett extra möte och då kommer en skrivelse om detta att lämnas in. Det skriver Dagens Medicin.

– Det var nämnden som godkände Medhelp som leverantör igen för två år sedan. Då borde ägarbytet också vara ett politiskt beslut, säger Jonas Lindberg (V) till Dagens Medicin.

Innovationsregionrådet Daniel Forslund (L) har på fråga från Dagens Nyheter meddelat: »Vi har informerats om ägarbytet och som i andra fall ska köpet nu analyseras av hälso- och sjukvårdsförvaltningen innan Region Stockholm som avtalspart kan besluta om godkännande. Innan analysen är gjord kan vi inte uttala oss närmare.«

Region Stockholm är den enda region i landet som inte driver sjukvårdsrådgivningen i egen regi. Affären har redan fått mycket kritik av oppositionen i regionen. Svensk förening för allmänmedicin varnar för risker med snedvriden konkurrens och jäv. Lina Maria Ellegård, nationalekonom på Lunds universitet som forskar på sjukvårdssystemet, ser risker för mindre valfrihet och minskad konkurrens.

– Det är naivt att tro att det inte kan få några negativa effekter, säger Lina Maria Ellegård till SvD.

Läs även: 

Kry kan ta över 1177 i Stockholm