Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Foto: Anna Molander

Som Läkartidningen berättade förra veckan ska Kry köpa Vårdtjänster, ett dotterbolag till Medhelp. Vårdtjänster bedriver sedan år 2000 sjukvårdsrådgivning via 1177 Vårdguiden på uppdrag av Region Stockholm.

Affärer av den här typen hamnar oftast på tjänstemannens bord att avgöra. Men Krys köp har skapat politisk debatt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som vill att regionen ska sköta sjukvårdsrådgivningen i egen regi, är kritiska till Krys affär och har krävt att frågan ska avgöras på politisk nivå.

Och så blir nu också fallet.

– Det här är en stor och viktig fråga som kan vara av principiell betydelse. Därför har jag sagt till tjänstemännen att vi ska ta upp den i nämnden, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, till Svenska Dagbladet Näringsliv.

Hon uppger inte själv om hon är positiv till affären. Hon hänvisar till att tjänstemännen först ska utreda konsekvenserna av ett köp. Beslut väntas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 16 februari eller den 9 mars.

Krys köp av Vårdtjänster har även fått kritik av Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, som varnar för snedvriden konkurrens.

– En av de centrala frågorna är att det blir konkurrensneutralt, säger Anna Starbrink till SvD.

 

Läs även:

Oppositionspolitiker: Krys köp av Medhelp bör avgöras politiskt

Kry kan ta över 1177 i Stockholm