Göteborgs-Posten avslöjade under tisdagen att den privata läkarkliniken utfört PCR-tester på patienter som aldrig skickats in för analys till de labb som kliniken uppger sig använda. Trots det har patienterna fått reseintyg där det står att de testats negativt för covid-19.

I intygen står det att testerna certifierats av Unilabs. Men labbet säger att de inte har analyserat några prov från kliniken och har gjort en polisanmälan, enligt GP. Kliniken har uppgett att det hela är ett missförstånd och att proverna i stället har analyserats hos Tataa biocenter och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men även de förnekar att de har analyserat några prover åt kliniken.

Flera personer har hört av sig efter artikeln och uppgett att de rest runt i Europa med intyg från läkarkliniken, intyg som har används vid gränskontroller i flera länder.

På sin webbplats presenterar sig den privata kliniken som »skapad av läkarkollegor som har ambitionen att förenkla vården och öka tillgängligheten för allmänheten«. Läkaren som är ansvarig sitter även i styrelsen för bolaget som driver den, enligt GP. Han är dessutom heltidsanställd på ett sjukhus i Västra Götaland, men är för närvarande sjukanmäld.

–  I allmänna termer är det här förskräckligt, säger en verksamhetschef på sjukhuset till Göteborgs-Posten. Chefen uppger att de kommer ha ett samtal med läkaren för att höra hans version av det som skett. Enligt chefen finns det inga misstankar om att »något bedrägligt beteende har skett inom sjukhusets verksamhet«.

Efter GP:s publicering informeras besökare på klinikens webbplats om att det för tillfället inte går att göra några test för covid-19. Patienter som behöver göra test hänvisas i stället till närmaste vårdcentral för provtagning.

Både Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten och Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, menar att det inträffade i första hand är en fråga för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Anders Tegnell beskriver det dock som allvarligt att utfärda falska coronaintyg.

– Då bryter man ju mot de grundläggande reglerna som finns för att driva hälso- och sjukvård i Sverige, säger han till GP.

Under onsdagen beslutade Ivo att inleda en tillsyn. I ett mejl till TT meddelade myndigheten att man kommer att arbeta prioriterat med frågan, uppger Dagens Medicin.