Region Kalmar län begärde på måndagseftermiddagen aktivering av krislägesavtalet för sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvårdsavdelningen och operationsavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar. Och på kvällen gav Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och Sobona klartecken.

– Vi har tömt ut alla de möjligheter som kollektivavtalet ger oss; personal har flyttats från andra verksamheter, semestrar och ledigheter har dragits in där det är möjligt och övertid har använts i stor utsträckning. Men det räcker inte längre, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Med avtalet kan verksamheterna bland annat schemalägga vårdpersonal att arbeta 48-timmarsveckor under en fyraveckorsperiod, med kompensationen att de får 220 procent i lön. Ersättningen höjs ytterligare vid särskild nödfallsövertid.

Förra veckan betecknade Region Kalmar län som den tuffaste hittills under pandemin. Och i går måndag var 60 patienter inlagda för covid-19 på länets sjukhus, där 10 vårdades på intensivvårdsavdelning varav 9 i respirator.

Vanligen har Länssjukhuset i Kalmar sex eller sju intensivvårdsplatser. Nu planerar sjukhuset för tolv platser enbart för covidvården.

Övriga regioner som aktiverat krislägesavtalet i den andra vågen av pandemin är Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Skåne, Uppsala och Jönköping. Uppsala, Skåne och Jönköping har börjat anvisa personal enligt avtalet. Än så länge är det bara i Region Jönköpings län där läkare arbetar enligt krislägesavtalet.

 

Läs även:

Läkare i Jönköping börjar jobba på krislägesavtal