De 2 100 doserna av Modernas vaccin har levererats till fem regioner i Sverige. Det handlar om Gävleborg, Dalarna, Värmland, Halland och Östergötland. Samtliga regioner förutom Östergötland har gett vaccinet i olika omfattning, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Totalt uppges cirka 1 000 personer ha vaccinerats med de berörda doserna.

I Gävleborg hann omkring 100 medarbetare vid Hudiksvalls sjukhus få en första dos av Modernas vaccin innan Apoteket Region Gävleborg informerade om att vaccinet transporterats för kallt.

– Vi beklagar det som hänt och betraktar det som olycksfall i arbetet. Vi utgår från att orsaken till den felaktiga hanteringen utreds och att det inte kommer att hända igen. Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, i pressmeddelandet.

De 300 kvarvarande doserna av Modernas vaccin som Region Gävleborg tagit emot har satts i karantän i väntan på utredning. Personalvaccinationerna i Gävleborg uppges dock fortsätta som planerat med Pfizers vaccin.

I Värmland har samtliga 400 doser som regionen fått hunnit användas.

– Vi har vaccinerat personal med de levererade doserna och håller på att kontakta samtliga vaccinerade via sms med information om det inträffade, säger Region Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett pressmeddelande.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns i nuläget inget som tyder på att hanteringen innebär någon hälsorisk för de personer som fått vaccinet.

– Vår preliminära bedömning, som vi stämmer av med Läkemedelsverket och tillverkarna, är att det inte finns en fara för de som fått vaccinet. Ingenting talar för att en förändring har uppstått som är farlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen inväntar Folkhälsomyndigheten nu Läkemedelsverkets bedömning av hur vaccinets skyddseffekt påverkas. Besked om rekommendationer för personer som fått de aktuella doserna väntas tidigast i början på nästa vecka.

Leverantören Apoteket AB utreder samtidigt hur det kunde bli fel med transporten.

– Vi håller på och utreder och kan ännu inte säga vad som har hänt. Vi ska se till att hitta en lösning så att det blir rätt temperatur nästa gång, säger Magnus Frisk, pressansvarig vid Apoteket, till SVT Nyheter.

Läs också:

Färre vaccindoser till Sverige kommande veckor

Ny överenskommelse ska täcka skador av vaccin mot covid-19

Få allvarliga biverkningar efter att coronavaccinationen inletts

Nu inleds vaccinationer av vårdpersonal