Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för anamnes och triage i primärvården, testades i Skåne 2019. Men i början av 2020 avbröts projektet efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen. Även Västra Götalandsregionen hade ett avtal om verktyget, men bröt samarbetet med tillverkaren efter att den skånska affären blev föremål för en polisanmälan förra sommaren.

Efter det, hösten 2020, ingick även Region Dalarna ett avtal med företaget Vårdinnovation som skapat Vårdexpressen. Fram till nu har regionen valt att inte avbryta det. Men på torsdagseftermiddagen kom beskedet att Vårdinnovation begärs i konkurs, och nu bryter regionen med företaget.

– Vi har följt ingångna avtal för att inte riskera en domstolsprocess. Nu har vi en legal möjlighet att häva avtalet med företaget och då gör vi det. Det är ett ansvarsfullt agerande gentemot Dalfolket, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

En man har häktats, misstänkt för grovt givande av muta i samband med upphandlingen i Skåne. Nyligen sa åklagaren i fallet till tidningen Computer Sweden att åtal för mutbrott och trolöshet mot huvudman förbereds. På onsdagen fick Vårdinnovation sina tillgångar frysta av hovrätten, och på torsdagen ansökte företaget om konkurs.

Region Dalarnas revisorer har också valt att inleda en egen utredning för att se om affären mellan Vårdinnovation och Dalarna har gått rätt till. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om en mejlväxling mellan Vårdinnovation och en tjänsteman i Region Skåne. På så sätt skulle företaget ha fått förhandsinformation om Dalarnas upphandling.

Vårdinnovation har förnekat att några oegentligheter i deras avtal har förekommit.

 

Läs även:

Dalarna granskar inköp av Vårdexpressen

Upphandling av IT-system kritiseras

Även Västra Götaland bryter med skånskt IT-bolag

AI-projekt stoppas – Skåne utreder »misstänkta oegentligheter«

Smart anamnes ska korta väntetider i Skåne

Revisorer ger Skåne bakläxa om upphandlingar