Nätläkaren Kry meddelade i januari att man ska köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som sköter sjukvårdsrådgivningen på Vårdguiden 1177 i Stockholm.

Affären har fått kritik från flera håll. Och nu föreslår hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm att avtalet med Medhelp ska sägas upp om affären med Kry fullföljs.

– Vår samlade bedömning är att den oberoende ställningen rubbas och därmed även förtroendet för tjänsten, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska avtalet, som egentligen löper till 2023, sägas upp i förtid. Men om Medhelp drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts, ska avtalen rulla på som tidigare.

Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ska fatta beslut i frågan den 9 mars. Men redan nu säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) att den blågröna majoriteten har slagit fast principen att vårdgivare inte ska äga sjukvårdsrådgivningen och att man kommer att gå på förvaltningens linje.

– Det handlar om tillgänglighet och förtroende för de kunniga sjuksköterskor som svarar när vi ringer 1177 – men det handlar också om förtroendet på systemnivå. Med hälso- och sjukvårdsförvaltningens analys på bordet har vi underlaget att som avtalspart säga nej till ägarbytet, säger Anna Starbrink i en kommentar.