Gävleborgs problem med att få till digitala regionfullmäktigesammanträden fortsätter. Årets sista möte, som var tänkt att hållas fysiskt, ställdes in på grund av pandemin. Årets första möte i januari som hölls digitalt blev ett fiasko och beskrevs efteråt som ett »demokratihaveri«. Bara att klubba igenom den första punkten på dagordningen tog fem timmar. Voteringsprocessen vållade också stor förvirring och sammanträdet, som inte hann slutföras, ledde till farsartade rubriker i medierna.
Ett flertal viktiga beslut sköts upp till årets andra sammanträde, den 17 februari. Men onsdagens regionfullmäktige ställdes in strax före start på grund av »teknikstrul«. Detta trots att fullmäktigeledamöterna fått utbildning och systemet testkörts under onsdagsmorgonen.
– Det är beklagligt att vi inte kan genomföra dagens sammanträde men eftersom vi inte kan uppfylla lagkraven som ställs väljer vi att ställa in. Det främsta problemet är att ledamöterna inte går att se i bild men det beror sannolikt på flera olika orsaker, säger Kenneth Nilshem (C), regionfullmäktiges ordförande, i ett pressmeddelande.
På mötet skulle regionpolitikerna bland annat ha fattat beslut om nya regler för primärvården. Förändringen, som Läkartidningen skrivit om i tidigare artiklar, har beskrivits som ett ödesbeslut för primärvården. Det handlar om att den politiska majoriteten i Region Gävleborg vill slopa kravet på att hälsocentralerna alltid ska ha en specialist i allmänmedicin på plats. I stället ska det räcka med en legitimerad läkare på hälsocentralen och en specialistläkare som kommer en dag i veckan. De styrande politikerna framhåller bland annat att de nya reglerna gör det möjligt att behålla små hälsocentraler på landsorten. Men förslaget har lett till skarp kritik från såväl privata vårdgivare som fackliga företrädare och oppositionspolitiker i Gävleborg.
Nu planeras i stället för ett fysiskt regionfullmäktige med färre antal ledamöter under torsdag och fredag nästa vecka.
Läs mer:
Beslut om primärvården i Gävleborg skjuts fram
Läkare varnar för ödesbeslut för primärvården i Gävleborg
Gävleborg vill sänka kravet på läkarnärvaro på hälsocentraler
DLF: Allmänläkare behövs på alla vårdcentraler