I början av februari inledde Region Norrbotten en utredning efter att det framkommit att 31 sjukhusanställda fått vaccin mot covid-19 trots att alla i de prioriterade grupperna inte hunnit få sina doser. Granskningen visade, enligt ett pressmeddelande, att de anställda vaccinerat sig med överblivna vaccinampuller trots att deras chef sagt nej. Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson riktade samtidigt skarp kritik mot de anställdas agerande.

Men enligt de sjukhusanställda var vaccineringen godkänd. Personalen, liksom Vårdförbundet i Norrbotten, har krävt en offentlig ursäkt.

– Vi upplever det som att vi blivit svartmålade och kriminaliserade, baserat på ett uttalande som är helt felaktigt, säger en av de berörda till P4 Norrbotten.

Enligt utredningen ska Piteå kommun för drygt två veckor sedan ha signalerat till regionen att det skulle bli doser över inom den kommunala vaccineringen. Man frågade då om det var aktuellt att vaccinera personalen på Piteå sjukhus covidavdelning. Verksamhetschefen ska ha tackat nej, med hänvisning till att doserna borde gå till högre prioriterade grupper. Men det skedde inte. På fredagen, några dagar senare, vaccinerades 31 personer på sjukhusavdelningen, bland dem ett fåtal läkare. Men här går åsikterna om vad som hänt isär. Enligt personalen var vaccineringen godkänd och skedde helt öppet, eftersom doserna annars skulle kasseras morgonen därpå.

Även Norrbottens läkarförening är kritisk till regionledningens agerande. Enligt föreningens ordförande Gunilla Engström känner personalen sig påhoppad och uthängd av arbetsgivarens uttalande.

– Besvikelsen på arbetsgivaren är så stor att det är risk för att läkare söker sig till anställning utanför regionen, inte bara på grund av det här, men det blev droppen. Man är besviken på hur arbetsgivaren uttalat sig i media. Det finns också oro för repressalier, säger hon och konstaterar att det inträffade lett till att en redan befintlig förtroendeklyfta mellan regionledning och personal har växt sig starkare.

Hon tycker att arbetsgivaren bör se det inträffade som en väckarklocka och anstränga sig mer framöver för att visa att man månar om sina medarbetare.

Nyligen framkom att fyra avdelningschefer i Kiruna, som inte jobbar direkt med patienter, fick överblivna doser. Enligt socialchefen i kommunen gjordes det för att inga doser skulle gå till spillo.

– När man som ledare i regionen bortförklarar och tycker att det är som det ska när chefer utan patientnära arbetsuppgifter får vaccin och i nästa stund hänger ut sin egen personal förstärker inte det direkt det redan sargade förtroendet för regionledningen, säger Gunilla Engström.

På onsdagen kom ett nytt pressmeddelande från Region Norrbotten, med syfte att klargöra händelseförloppet.

– Jag vill vara mycket tydlig med att vi aldrig menat att lägga skuld på enskilda medarbetare eller den aktuella personalgruppen. Vi letar inte efter någon syndabock utan vill bara att det här ska bli rätt i framtiden. Att vi berättade om det som hände var för att vi ville vara öppna mot norrbottningarna med att vaccindoser hade getts till personer som inte stod på tur, säger Anna Alm Andersson, som är chef för division Närsjukvård Kiruna, Gällivare, Kalix och Piteå i pressmeddelandet.

Läs också:

Vårdpersonal gav varandra vaccin trots chefens nej

Vårdpersonal i Norrbotten fick vaccin före prioriterade grupper – regionen utreder