Under den här veckan skulle 31 200 doser av Modernas vaccin mot covid-19 levererats till Sverige. Men veckans doser anländer inte förrän under sista veckan i februari, och då handlar det om hälften av den utlovade mängden doser, skriver Dagens Nyheter.

»Sverige kommer att få alla doser från Moderna, men med förskjutning«, skriver Folkhälsomyndighetens presstjänst till tidningen.

Bristen på vaccin påverkar regionernas planerade vaccinationsarbete. Så som läget ser ut just nu räknar Region Skåne med att kunna vaccinera personer i gruppen 60-64 år först i mitten av april. Det meddelade regiondirektören Alf Jönsson vid en pressträff på onsdagen.

– Vi har material och medarbetare. Vi har en mycket hög kapacitet, men var är vaccinet? Som det ser ut dröjer det alldeles för länge. Det beror inte på Region Skåne eller på någon annan region. Det beror på att leveranserna dröjer från läkemedelsföretagen, säger Alf Jönsson.

I Kronoberg innebär den uteblivna leveransen av Modernas vaccin att vaccinationsstarten för personer över 80 år skjuts upp.

– Detta är så klart väldigt olyckligt då vi på flera sätt hunnit kommunicera till personer i denna åldersgrupp, och då många sett fram emot att nu kunna boka tid för vaccination. Det råder just nu för stor osäkerhet kring när vi beräknas få vaccin, vilket gör att vi i dagsläget inte kan säga när vi kan påbörja vaccinationen. Vi kommer att ge mer information så snart vi vet, säger regiondirektör Martin Myrskog, i pressmeddelande.

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och regioner, har regionerna byggt upp strukturer för att klara ett mycket högre tempo i vaccinationsarbetet.

– Jag förstår att det finns en frustration. Extrapersonal har kallats tillbaka och regionerna har skruvat ner. Många har trott att fas-2-vaccinationerna skulle kunna dra i gång och att fas 1 skulle vara klar nu. Men man kommer inte vara klara med fas 1 förrän i slutet av februari eller vid månadsskiftet, säger hon till TT.