Johan Lundström är lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och forskar om luktsinnet. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar han att han dagligen får ett stort antal mejl från personer som drabbats av nedsatt luktsinne efter covid-19.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för att starta en ny världsledande luktklinik i Stockholm som kan ta fram behandlingar och hjälpa drabbade. Något sådant finns inte i dag, säger han till Svenska Dagbladet.

Han lyfter fram två europeiska luktkliniker, en i Tyskland och en i Schweiz, som lyckade exempel. Där bedrivs både forskning och klinisk verksamhet för patienter som behöver hjälp. Enligt Johan Lundström borde kliniken i Stockholm ha ett liknande upplägg.

– Nedsatt luktförmåga har blivit ett folkhälsoproblem efter covid-19, säger han.

Även Pär Stjärne, professor inom öra, näsa och hals vid Karolinska universitetssjukhuset, skulle vilja se en svensk luktklinik. Han beskriver covid-19 som en »gamechanger« och att forskningen på området måste förstärkas.

– Man har under lång tid inte riktigt förstått vilket betydande handikapp det innebär att vara utan luktsinne. Det finns också få kurser kring detta på läkarutbildningen. Följaktligen har patienter svårt att få hjälp, säger Pär Stjärne till Svenska Dagbladet.