I ett pressmeddelande skriver Region Gävleborg att det nu finns en stor samhällsspridning av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien, B.1.1.7. Totalt stod muterade virusvarianter för 43 procent av fallen i regionen under vecka sju.

Samtidigt har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska och enligt regionen är läget oroväckande.

Därför har smittskyddsläkaren i Gävleborg beslutat att införa skärpta regionala rekommendationer som börjar gälla på tisdag. Munskydd ska alltid användas i kollektivtrafiken – inte bara i rusningstid. Dessutom rekommenderas munskydd inomhus i vissa situationer:

»Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd«, skriver regionen i pressmeddelandet.

I fredags kunde även Gävleborg konstatera att man haft de första fyra svenska fallen av virusvarianten P.1, som först upptäcktes i Brasilien.