Enligt en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och regioner ska alla vuxna i Sverige ha erbjudits vaccination mot covid-19 senast den 30 juni.

Men de försenade leveranserna gör att flera regioner måste lägga om sin planering och skjuta upp vaccinationer. I Region Halland räknar man inte längre med att klara målet att vaccinera alla under årets första halvår. Enligt den nya vaccinationsplanen kommer vaccinationerna pågå till vecka 28, alltså till mitten av juli, rapporterar Hallands Nyheter.

Planen var att vaccinationen av den breda allmänheten – fas fyra – skulle inledas i vecka 14. Nu skjuts det tre veckor framåt till vecka 17.

Flera andra regioner har också tvingats justera sina vaccinationsplaner efter beskedet om att Modernas vaccinleverans blir försenad. Region Skåne meddelade i går att man fortfarande inte är klar med fas ett och räknar med att vaccination av personer över 65 år kan komma igång först i mitten av april. Resten av befolkningen får vänta till maj, enligt SVT Skåne.

Västerbotten har också justerat sin plan och skjuter upp vaccinationer.

– Vi gör om planen så att den sträcker sig över längre tid och över flera grupper, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare, till SVT Västerbotten.

Även Region Östergötland meddelar nu att man ändrar planeringen. Vaccinationsarbetet är fortfarande inne i fas ett och man kommer komma igång med fas två först i slutet på februari.

– De försenade leveranserna av vaccin kan komma att påverka vår planering framåt. Det dröjer nu till vecka nio innan vi får några doser från Moderna och den veckan får vi enligt uppgift 2 700 doser, vilket är hälften av det planerade, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.