Region Halland har gått ut med att de inte längre räknar med att klara målet att vaccinera alla vuxna över 18 och alla under 18 i riskgrupp till halvårsskiftet. Försenade leveranser gör också att flera andra regioner måste lägga om sin planering och skjuta upp vaccinationer.

Under en pressträff på torsdagen meddelade dock socialminister Lena Hallengren (S) att målet ligger fast.

Hon konstaterade att vaccinationstakten ökar. Under torsdagen hade runt 430 000 vaccinationer registrerats i det nationella vaccinationsregistret.

– Tre av fyra på särskilt boende har fått sin första dos, och enligt uppgift har nästan var tredje fått också sin andra dos och är därmed fullvaccinerade. Det är också glädjande att se hur vaccinationsviljan växer, sa Lena Hallengren.

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och regioner, är det nu tillgången till vaccin som helt och hållet avgör vaccinationstakten.

– Hittills har leveranserna tyvärr varit mindre än prognoserna och det finns en fortsatt osäkerhet och sena besked från företagen om förändrade vaccinvolymer som är mycket problematiska för regionerna.

Inte heller hon såg dock någon anledning att skruva på målet, under förutsättning att leveranserna kommer som de ska framöver.

Tidigare i veckan blev ett avtal färdigförhandlat med Pfizer Biontech om att EU-länderna ska köpa ytterligare 200 miljoner doser av bolaget, med option på ytterligare 100 miljoner doser.

Regeringen kommer att fatta beslut om det EU-gemensamma avtalet under fredagen.