Inläggningarna minskade totalt med 85 procent bland de som fått Pfizers vaccin och 94 procent bland de som fått Astra Zenecas, en månad efter den första dosen. Det visar en studie från myndigheten Public Health Scotland, rapporterar BBC.

Av patienterna som var 80 år eller äldre föll inläggningarna med 81 procent, när de båda vaccinen räknades samman, enligt studien.

Det här är första signalerna på vaccinets effekt för sjukvården i Storbritannien. Siffror från England har ännu inte rapporterats.

Forskningsledaren Aziz Sheikh vid University of Edinburgh kallar resultaten »mycket, mycket« imponerande, och säger att vaccinen fungerar spektakulärt bra.

– Dessa resultat är mycket uppmuntrande och ger oss en stor anledning att vara optimistiska om framtiden.

I Pfizers studier gavs en andra dos vaccin efter tre veckor. Storbritannien har dock valt att skjuta upp den andra dosen av båda vaccinen med tre månader.

De preliminära resultat som nu presenterats innefattar 1,14 miljoner vaccinationer som gjordes mellan den 8 december och 15 februari. Studien ingår i projektet EAVE II som följer pandemin och vaccineringen mer eller mindre i realtid. Där jämfördes inläggningar mellan de som fått vaccin, och de som inte fått det.

Studien innefattar inte de patienter som avlidit på särskilda boenden. Den har inte heller undersökt risken för smitta utan enbart risken att bli allvarligt sjuk.