Det handlar om vanliga och förväntade biverkningssymtom som feber och muskelvärk. Men under vaccinationen av de två regionernas medarbetare fick fler personer sådana symtom än vad som var väntat. Det gjorde att Sörmland och Gävleborg i slutet av förra veckan tillfälligt stoppade vaccineringen av medarbetarna.

– Då fler medarbetare än vi förväntat fått feber väljer vi att tillsvidare stoppa all medarbetarvaccinering som planerats under helgen, sa Magnus Johansson, chef för division medicin och ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland i ett pressmeddelande på fredagen.

I Region Gävleborg hade ett hundratal av drygt 400 vaccinerade medarbetare, uppvisat sjukdomssymtom på fredagen.

– Problemet är att vi har vaccinerat så många på samma arbetsplatser, därför pausar vi. Det beror inte på vaccinet. Man är lite rädd för helgen och bemanningen, sa Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, till SVT Nyheter Gävleborg.

Efter besluten i Gävleborg och Sörmland har Läkemedelsverket skickat en kommentar till samtliga regioner i landet. Där skriver myndigheten att de inte ser någon anledning att ändra rekommendationerna när det gäller Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar SVT.

Även Röda korsets sjukhus i Bois-Guillaume utanför staden Rouen i Frankrike, har pausat vaccinering av medarbetare med Astra Zenecas vaccin. Där hade 7 av 20 sjukskrivit sig på grund av symtom efter den första dosen.

Läkemedelstillverkaren säger att rapporterna om en hög andel biverkningar är förvånande. Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, beklagar det som hänt och påtalar att i de studier som gjorts var andelen omkring 10 procent.

– Den här typen av biverkningar är förväntade och vi för nu en tät dialog med de här regionerna för att närmare förstå vad som har hänt, säger han till SVT.