Antalet patienter med covid-19 fortsätter att minska i Region Skåne. I dag, fredag, vårdas 197 covidpatienter på regionens sjukhus. Det är en minskning med 94 patienter jämfört med förra fredagen. 44 patienter vårdas på IVA, vilket är 11 färre jämfört med förra veckan.

Mot bakgrund av detta återupptar nu Region Skåne planerade operationer på samtliga sjukhus, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

– Vi får möjlighet att ställa om en hel del vårdplatser, som man tidigare vårdat covidpatienter på och som nu inte behövs. Det ger oss möjlighet att återuppta vissa typer av behandlingar och operationer, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare på Region Skåne, till radion.

Samtidigt säger han att det inte går att utesluta ett nytt stopp för de planerade operationerna längre fram.

– Det är oerhört svårt att förutspå hur detta kommer att fortsätta. Många pratar om en tredje våg. Vi vet ännu inte var vi kommer hamna i Sverige och framför allt i Skåne, säger Rasmus Havmöller.