Krislägesavtalet förlängs inte för sjukvårdspersonal i Region Skåne. Det meddelande regionen på måndagseftermiddagen.

Med avtalet har verksamheterna bland annat kunnat schemalägga vårdpersonal att arbeta 48-timmarsveckor under en fyraveckorsperiod, med kompensationen att de får 220 procent i lön. I Skåne har krislägesavtalet aldrig använts för läkare, även om de lokala läkarföreningarna menar att det borde ha tillämpats på frivillig basis.

Nu behövs inte avtalet alls, menar regionledningen. Trycket på de skånska sjukhusen är förvisso fortfarande högt, men läget är inte lika extraordinärt som när avtalet aktiverades vid årsskiftet.

Antalet patienter på de skånska sjukhusen med konstaterad covid-19 har fallit relativt kontinuerligt den senaste tiden. I början/mitten av januari låg siffrorna i regel över 500 per dag. I början av januari har siffrorna legat mellan 200 och 300.

 

Läs även:

Kluvet om krislägesavtal i Skåne