Smittspridningen i Stockholm fortsätter att öka. Antalet bekräftade fall av covid-19 ökade med 27 procent mellan vecka 6 och vecka 7. Det beskedet lämnade Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, vid en pressträff på tisdagen.

Under de senaste dagarna har regionen dessutom sett en liten ökning av antalet patienter med covid-19 som är i behov av sjukhusvård. Det gäller även covidpatienter inom intensivvården.

– Där är ökningen så liten att det kan vara en naturlig fluktuation, men vi är inte säkra på det och vi följer det med stor noggrannhet, säger Maria Rotzén Östlund.

Därtill pekar regionen på att prognoserna vad gäller vaccinleveranserna blivit kraftigt nedskrivna jämfört med vad som utlovades i december förra året.

Sammantaget gör detta att smittskyddsläkaren, i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen, nu beslutat om skärpta lokala rekommendationer i Stockholm i syfte att minska smittspridningen.

Bland annat rekommenderas högstadie- och gymnasieskolor att bedriva distansundervisning under vecka 10, det vill säga veckan efter sportlovsveckan i Stockholm.

Dessutom skärps rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd ska nu alltid användas i kollektivtrafiken – inte bara i rusningstid. Regionen avråder också från icke nödvändiga resor.

Dessutom rekommenderas munskydd i vissa inomhusmiljöer där man möter andra personer nära under en längre tid. Det kan till exempel handla om arbetsplatser, livsmedelsbutiker, apotek eller hos frisörer.

– Engångsmunskydd är dock bara ett komplement. Det är verkligen inte hela lösningen. Det viktigaste är att fortsätta hålla avstånd till varandra.

De nya lokala rekommendationerna gäller omedelbart och fram till den 22 mars.

– Jag vädjar och hoppas att vi tillsammans orkar hålla ut, hjälpa varandra och att vi orkar följa råd och rekommendationer så att vi tillsammans kan bidra till att minska smittspridningen. Därigenom kommer färre att bli svårt sjuka och dö, säger Maria Rotzén Östlund.

Senare under tisdagseftermiddagen meddelade även Region Sörmland att skärpta regionala rekommendationer införs omedelbart. Bakgrunden är att smittspridningen av covid-19 nu ökar igen i regionen, och att det finns samhällsspridning av virusvarianten B.1.1.7, som först upptäcktes i Storbritannien.

Även i Sörmland handlar rekommendationerna bland annat om munskydd i kollektivtrafiken och i vissa inomhusmiljöer, samt avrådan från icke nödvändiga resor.

I går, måndag, införde både Region Västerbotten och Region Gävleborg liknande skärpta lokala rekommendationer.

Läs också:

Gävleborg skärper råden efter spridning av mutation