Det var efter att fler medarbetare än förväntat fått biverkningssymtom som Region Sörmland förra veckan tillfälligt stoppade all vaccinering av vårdpersonal. På torsdagen vaccinerades cirka 400 medarbetare på Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Dagen efter hade ett hundratal fått biverkningar som feber och muskelvärk.

Regionen beslutade att tillfälligt stoppa personalvaccinationen – men efter en dialog med Astra Zeneca och Läkemedelsverket kommer man nu att dra igång igen.

– Vi har fått bekräftat att det inte finns något som talar för att det är något fel med det vaccin som vi använt, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland, till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Han berättar också att man kommer att sprida vaccinationerna mellan olika avdelningar – för att undvika att för många ur personalen från en och samma arbetsplats blir sjukskrivna samtidigt.

– Vi får ta höjd för att det är flera som kommer att få feber och andra symtom som gör att man kommer behöva vara borta från arbetet under en eller två dagar, säger Magnus Johansson.

Region Gävleborg avbröt också vaccinationen av personal förra veckan på grund av biverkningar och en oro för personalbrist om många skulle sjukanmäla sig. Men även där börjar man nu vaccinera personal igen.

– Vi fortsätter att följa det här. Vi kommer också att skicka ut en enkät med lite djupare frågor till de personer som blev vaccinerade, så att vi får noggrannare svar på hur de mår och hur lång tid det tog innan biverkningarna släppte, säger Region Gävleborgs vaccinationssamordnare Tina Mansson Söderlund till Sveriges Radio Gävleborg.