Totalt handlar det om drygt 20 medarbetare på medicinavdelning 11 vid Ängelholms sjukhus som testat positivt för covid-19. På grund av utbrottet råder nu intagningsstopp på avdelningen.

Verksamhetschefen Lina Hjärpe misstänker att det kan handla om virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien, och som befaras vara mer smittsam, som drabbat sjukhuset.

– Det är en spekulation från min sida. Men det finns skäl att misstänka att det är frågan om exempelvis den brittiska virusvarianten, eftersom viruset är mer smittsamt än vad vi är vana vid och det har visat sig vara oerhört svårt att begränsa utbrottet, säger Lina Hjärpe till HD.

Nu pågår smittspårning och svar från analyser av virusprover väntas i nästa vecka.

Under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff presenterade Folkhälsomyndigheten siffror som pekar på att ungefär 20 procent av de bekräftade covidfallen i Region Skåne under vecka 6 kan vara orsakade av den så kallade brittiska varianten.