Under gårdagen blev det känt att två personer i Karolinska universitetssjukhusets ledningsgrupp fått vaccin mot covid-19. Detta kan ha brutit mot sjukhusets prioriteringsordning och därför inleddes en internutredning som ska granska händelseförloppet.

Nu meddelar Karolinska universitetssjukhuset att de två personerna i samråd med sjukhusdirektören Björn Zoëga valt att ta en timeout.

– Vi har gemensamt kommit fram till att det inte är möjligt för dem att driva sina respektive verksamheter när utredningen pågår. För Karolinska gäller att ha fortsatt fokus på att ta hand om våra patienter och två tillförordnade chefer har i dag utsetts att driva respektive verksamhet, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Exakt när internutredningen ska vara klar är inte beslutat.

Vaccinationerna av personal på Karolinska universitetssjukhuset inleddes den 12 januari. Hittills har cirka 3 000 medarbetare på Karolinska fått den första dosen vaccin och vaccinering med den andra dosen pågår.

Enligt sjukhusets prioriteringsordning ska personal på IVA, IMA, akutmottagningarna och infektionsverksamheterna prioriteras först.

Karolinska universitetssjukhusets presstjänst uppger för Läkartidningen att timeout innebär tjänstledighet med bibehållen lön.

»I praktiken betyder det att dessa personer är arbetsbefriade från sina tjänster som chef. De behåller sin lön under tiden«, skriver presstjänsten i ett mejl.

Läs mer:

Två i Karolinskas ledning fick vaccin – kan strida mot prioritering