Det har uppdagats misstänkta felprioriteringar kring vaccinationer mot covid-19 i nästan hälften av landets regioner, rapporterar Ekot. Det handlar till exempel om att kommunala chefer eller chefers anhöriga fått vaccin före prioriterade grupper.

Enligt Claes Sandgren, professor i civilrätt, kan det bli rättsliga följder för de ansvariga.

– Det skulle kunna vara ett brott, och i så fall ligger det närmast till hands att det skulle vara trolöshet mot huvudman, säger han till Ekot.

En region där det har uppdagats felaktig hantering av vaccinationsdoser är Region Sörmland. Det handlar bland annat om att anhöriga till medarbetare på vårdcentraler i länet vaccinerats med överblivna doser trots att detta strider mot de riktlinjer och prioriteringar som finns.

Men personer som fått en första dos vaccin på felaktiga grunder kan ändå räkna med att få en andra dos.

– Vi har ett ansvar att använda alla doser och har vi gett den första dosen så anser vi att man också bör ge den andra dosen, säger Anna Ormegard, chef för division primärvård i Region Sörmland, till Ekot.

Enligt Region Sörmland har riktlinjerna om vaccination mot covid-19 nu förtydligats för att minimera risken för liknande händelser.

I helgen rapporterade Dagens Nyheter att Region Stockholm inlett en utredning om vaccinhanteringen vid Norrtälje sjukhus. Detta efter att sjukhuset ska ha erbjudit vaccin till administrativ personal, väktare och städare.

Enligt sjukhuset är personal inom intensivvården, på akutmottagningen och covidavdelningen prioriterad vid vaccinationen mot covid-19. I det fall personer längre ner i turordningen erbjudits vaccin beror det enligt sjukhuset på att det blivit någon dos över vid dagens slut, eller att någon inbokad lämnat ett sent återbud.

– Eftersom logistiken runt vaccinationen är komplicerad och vaccinet har begränsad hållbarhet både när det levererats och när det dragits upp i en spruta, kan enstaka doser ha erbjudits till personer i grupper längre ner i turordningen. De ansvariga för vaccinationen har gjort sitt yttersta för att slippa kassera vaccin, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare vid vårdbolaget Tiohundra som driver Norrtälje sjukhus, ett pressmeddelande.