Kopplingarna mellan Kry och Region Stockholm har varit på tapeten flera gånger på sistone. I januari stod det klart att Kry köper bolaget Vårdtjänster som bemannar 1177 Vårdguiden i Stockholm. Affären kritiserades bland annat från politiskt håll och från Svensk förening för allmänmedicin, som varnade för snedvriden konkurrens.

Nyligen avslöjade också Dagens Nyheter att regionen i våras, när sjukvårdsupplysningen var hårt belastad på grund av pandemin, uppmanat sjukvårdsrådgivningen att hänvisa och göra en triagering till Kry när det var lämpligt. Patienterna kunde exempelvis få ett sms med information om hur man sökte hjälp hos Kry.

Vänsterpartiet menar också att Kry har fått dispens för en annan form av fakturering och rapportering. Det ska ha gjort svårare att följa upp bolagets vårdåtgärder.

– För oss är det tydligt att Kry har en gräddfil, och att de har ett helt annat utrymme för expansion än andra aktörer. Det är dags att lägga korten på bordet och redogöra för alla kontakter mellan regionen och Kry. Vi vill se en oberoende granskning innan det fattas några beslut kring Krys köp av 1177, säger Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden kräver partiet att granskningen »särskilt belyser kontakterna mellan Kry och Region Stockholm och genomlyser samtliga beslut som tagits inför, under och efter Krys etableringar, samt att granskningen tittar på hur Region Stockholm hanterat likabehandlingsprincipen mellan vårdgivare i kontakten med Kry«.

Nyligen anmälde Vänsterpartiet även regionens samarbete med Kry förra våren till Konkurrensverket.

 

Läs även:

Vänsterpartiet anmäler Region Stockholms samarbete med Kry

Läkaresällskapet vill att Krys köp av Vårdtjänster stoppas

Politiker avgör Krys 1177-affär

Oppositionspolitiker: Krys köp av Medhelp bör avgöras politiskt

Kry kan ta över 1177 i Stockholm