Bakom ökningen i produktionen finns bland annat en ny fabrik i Tyskland. För hela EU:s del innebär det ytterligare 75 miljoner doser, vilka ska levereras under det andra kvartalet i år.

Ungefär hälften av doserna beräknas komma före midsommar. Och därmed lever också hoppet att alla vuxna svenskar ska kunna vara vaccinerade till dess.

– Det här är ett av skälen till att jag har varit optimistisk, för att jag har sett hur det kommer till fler vaccin och hur kontrakten och kapaciteten utökas. Jag tycker att det är realistiskt att klara det här målet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radio Ekot.

Tidigare i år meddelade tillverkaren att det skulle bli fördröjningar i leveranserna, något Sverige och några andra länder tyckte var oacceptabelt. Pfizer och Biontech menade dock att förseningen skulle vara en tillfällig följd av en utbyggnad av kapaciteten, vilket nu också verkar ge resultat.

Också Astra Zeneca ökar antalet doser som levereras till EU, även om det inte kompenserar för det tapp som tidigare har gjorts. Bolaget kommer att leverera ytterligare nio miljoner doser under det första kvartalet. Totalt ska nu 40 miljoner doser komma från företaget, vilket dock är mindre än hälften från det ursprungliga avtalet mellan EU och Astra Zeneca.