Det var tidigare i veckan som företaget gick ut med att vaccinet i en så kallad interimsanalys visat 79 procent effekt mot symtomatisk covid-19 i en amerikansk fas 3-studie.

Beskedet fick dock kritik från experter vid Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (NIAID) i USA, som hävdade att företaget lutat sig på inaktuella data i sin analys. Detta efter att den oberoende säkerhetskommitté som är knuten till studien flaggat för det.

Nu justerar alltså Astra Zeneca ned resultaten något. Enligt företaget visar vaccinet en effekt på 76 procent mot symtomatisk sjukdom i studien.

Astra Zeneca står fortfarande fast vid att vaccinet visat ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård. Och hos personer över 65 år skriver företaget upp effekten mot symtomatisk sjukdom: från 80 till 85 procent.