Rättegången skulle egentligen ha inletts för ett par veckor sedan, men den skjuts nu upp till efter sommaren. Orsaken är att mannen, som också är yazidier, har svårt att ta sig till Sverige, rapporterar Sydsvenskan.

Mannen fick 2016 anställning i Region Skåne vid sidan av sina studier. Men han missbrukade också journalsystemet och letade information om exempelvis vissa kvinnor fått p-piller eller gjort en abort.

Det hela uppdagades när han la upp information om en kvinna på ett forum på internet. Där uppgavs att kvinnan i fråga haft sex innan äktenskapet. Han ska också ha bifogat en skärmdump av kvinnans journal där hennes identitet gick att utläsa.

Webbplatsens administratör gjorde en polisanmälan. Och regionen gjorde en undersökning som visade att mannen läst 66 journaler för personer han inte haft någon vårdrelation till, vilket är olagligt.

Utredningen ska också visa att mannen hotat en kvinna med att sprida hennes information. Uppgifter från mannens dator tyder också på ännu större spridning av information.

Mannen erkänner att han tittat i journalerna. Motivet ska vara hämnd då hans systrar ska ha utsatts för ryktesspridning.

Han misstänks bland annat för grovt dataintrång, grovt förtal, grovt olaga integritetsintrång. En annan person misstänks för att ha hjälpt till att sprida materialet.