Felfakturering för förlossning på 53 miljoner kronor har upptäckts. Det gör att det budgetunderskott som kliniken redan hade har vuxit med 53 miljoner kronor till 72 miljoner kronor. Sparkraven leder till att fem läkare som kliniken utbildat under fem år fått beskedet att de inte får fortsätta. De fem läkarna har varit utlånade till covidvården och ska nu inte få komma tillbaka.

– Vi vill inget hellre än att de ska vara kvar naturligtvis, men vi måste också förhålla oss till vår budget. Vi kan inte överbemanna, vilket man tidigare har kunnat, säger verksamhetsområdeschef Maria Sjöstrand till P4 Stockholm.

Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare, säger att de som jobbar på golvet inte anser att kliniken skulle vara övertalig om läkarna fick stanna. Hon varnar för patientsäkerhetsrisker.

– Det är en arbetssituation som man emellanåt känner är patientosäker. Det är lite för många arbetspass där man känner, här kan det bli krockar som gör att jag inte har kontroll över situationen. Och det är ju väldigt allvarligt i en bransch där det finns nolltolerans mot att en kvinna eller ett barn skulle dö, säger Kristin Wennmo Zuk.

Verksamhetsområdeschef Maria Sjöstrand önskar dock en större budget och att förlossningspengen räknas upp, och hon påpekar att det är ett politiskt beslut.