I går, tisdag, kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tillfälligt stoppas i väntan på utredning om misstänkta biverkningar.

I förra veckan kom dessutom besked om att Astra Zenecas vaccinleveranser till Sverige kraftigt minskar.

Det är oklart om bakslagen för Astra Zenecas vaccin påverkar det nationella vaccinationsmålet, men regeringen har bjudit in Sveriges Kommuner och regioner för att diskutera en eventuell justering av målet.

I samband med beskedet om Astra Zenecas leveransproblem pekade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström på att flera länder bara ger en vaccindos till personer som nyligen haft covid-19.

Nu vill flera regioner se en ändring i vaccinationsordningen. För att fler ska kunna få en första dos vill man kunna vänta med en andra dos – även hos personer som inte haft sjukdomen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

– Det hade varit önskvärt att flera personer kunde få en dos och på så sätt skydda fler människor, och i sådana fall skulle vi kunna avvakta med en andra dos. Från vår synpunkt hade det varit bra i nuläget med tanke på hur det ser ut på leveransfronten, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen, till DN.

Hållningen får stöd av Jonas Ekström, överläkare och vaccinationsansvarig i Västmanland. I ett mejl till tidningen skriver han att regionens medicinska råd för covid-19-vaccinering gärna ser en sådan justering av rekommendationerna.

”I ena vågskålen ligger att vaccinerna är godkända utifrån ett två-dos förfarande. Å andra sidan vet vi att även en dos ger ett bra skydd redan efter 4 veckor mot inläggning på sjukhus pga covid-19. I skenet av att vi befinner oss i början på en tredje våg, skulle onekligen prioritering av dos 1 till fler sannolikt kunna leda till färre svåra sjukdomsfall och dödsfall i covid-19”, skriver han till DN.

Även Region Sörmland ställer sig positiv till en sådan förändring.

Folkhälsomyndigheten tittar just nu på den här frågan och besked väntas inom kort. Det säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten, till Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att samla ihop det material vi har i veckan. Jag kan inte säga exakt när det blir klart för vi måste titta på beräkningsunderlag och lite sådana saker, men vi tittar på frågan, säger Sören Andersson till tidningen.

Läs mer:

Oklart hur stoppet påverkar vaccinationsmålet

Folkhälsomyndigheten stoppar användning av Astra Zenecas vaccin