Folkhälsomyndigheten rekommenderar även dem som tidigare varit sjuka i covid-19 att vaccinera sig.

Men nu vill Infektionsläkarföreningens vårdprogramgrupp för vaccinationer att myndigheten ska ändra sina rekommendationer, och att personer som testat positivt för sars-cov-2 under det senaste halvåret avråds från att vaccinera sig. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I nuläget med brist på vaccinationer till de allra äldsta, som behöver dem bäst, så vill vi inte att man ska ge dem till dem som nyligen haft covid-19-infektion, säger Helena Hervius Askling, överläkare och ordförande i vårdprogramgruppen till Ekot.

Vårdprogramgruppen hänvisar till att studier visat att en genomgången infektion ger ett bra skydd i minst sex månader. Undantag bör dock göras för personer med nedsatt immunförsvar och kanske även för de allra äldsta, anser de.

I en skriftlig kommentar till Ekot uppger Folkhälsomyndigheten att »frågan lyfts internt och i samtal med andra aktörer«.