Som Läkartidningen tidigare berättat är personalen och regionledningen oense om vad som skett. Enligt regionledningen i Norrbotten har 31 medarbetare inom intensivvården på Piteå sjukhus vaccinerat sig med överblivna vaccinampuller trots chefens nej. Men enligt personalgruppen var vaccineringen godkänd. De känner sig orättvist behandlade och har krävt en offentlig ursäkt från regionen. Både Vårdförbundet och läkarföreningen i Norrbotten är kritiska till regionledningens agerande.

Nu har en anställd anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rubriken på anmälan lyder »Nedtystning och fördröjd andra dos efter att vårdpersonal fått överblivet vaccin«. Anmälaren anser att ingen chef velat ta ansvar för det som skett, att de närmaste cheferna »håller varandra om ryggen« och att regionen försökt tysta ner det hela genom att styra all kommunikation med media till en enskild chef. Anmälaren är också kritisk till att intensivvårdspersonalen inte fått en andra dos.

Efter många turer – och nästan en månad efter den första omtvistade vaccindosen – fick dock de 31 anställda i veckan den andra dosen. Det rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

 

Läs också:

Covidpersonal i Norrbotten kräver offentlig ursäkt 

Vårdpersonal gav varandra vaccin trots chefens nej

Vårdpersonal i Norrbotten fick vaccin före prioriterade grupper – regionen utreder