Det är tredje året i följd som tidskriften Newsweek rankar världens bästa sjukhus. Rankningen, som totalt omfattar 2 000 sjukhus från 25 länder, bygger på en sammanvägning av resultat från patientenkäter, medicinska resultat och rekommendationer från läkare, chefer och annan sjukvårdspersonal.

Karolinska universitetssjukhuset hamnar på plats sju, vilket en liten förbättring jämfört med förra årets rankning då sjukhuset tog tiondeplatsen.

Karolinska rankas också som det näst bästa sjukhuset i Europa. Endast Charité-sjukhuset i Berlin på sjätteplats rankas högre.

– Detta är ett erkännande till det fantastiska arbete som alla anställda på sjukhuset gör, säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett sjukhus från Sverige, Akademiska sjukhuset i Uppsala, återfinns på topp-50 i Newsweeks rankning.

Även Akademiska sjukhuset har gjort en liten klättring – från plats 48 i fjol till plats 46 i år.

– Det är roligt att se att vi återigen hamnar så högt. Den främsta orsaken till det goda resultatet är att sjukhusets medarbetare gör ett väldigt bra jobb, säger Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Precis som förra året toppas rankningen av de tre amerikanska sjukhusen Mayo Clinic, Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.