Vårdgivaren Kry meddelade i januari i år att man ska köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. Vårdtjänster sköter telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden i Stockholm.

Affären mötte skarp kritik från flera håll. Läkartidningen har tidigare rapporterat att hälso- och sjukvårdsförvaltningen föreslagit att avtalet med Medhelp ska sägas upp i förtid om affären med Kry genomförs.

Men om Medhelp drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts ska avtalet rulla på fram till 2023 då det löper ut.

Som väntat går nu politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden på förvaltningens linje.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden har i dag beslutat att avtalet med Medhelp AB sägs upp. Men i det fall att Medhelp AB drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts, kan beslutet inte verkställas vilket innebär att avtalen fortsatt gäller som tidigare, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Regionen skriver att ägarförändringen rubbar tefonrådgivningens oberoende ställning och att det skulle kunna påverka förtroendet för tjänsten.

Kry har tidigare uppgett att bolaget kommer att backa och inte fullfölja köpet om politikerna beslutar i enlighet med förvaltningens förslag.