Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag som stärker tillgången till medicinsk kompetens i äldreomsorgen. Utredaren Olivia Wigzell ska bland annat titta på om man ska införa ett lagstadgat krav på medicinskt ansvariga läkare i kommunerna.

Coronakommissionen, som kom med sin första delrapport i december förra året, har även föreslagit en lagändring som gör att kommunerna själva kan anställa läkare.

Nu visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort att nästan alla riksdagspartier skulle ställa sig bakom en sådan lagändring.

– De kommuner som vill, och de äldreboenden och den hemsjukvård som vill, ska kunna anställa själva för att kunna ge läkemedelsgenomgångar akutbesök och annat, säger Lena Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, till radion.

Enligt Ekot stänger inget parti helt dörren för att ge kommunerna möjlighet att anställa läkare. Men Centerpartiet och Miljöpartiet är tveksamma till att rekrytering av läkare skulle fungera bra i mindre kommuner.

 

Läs mer:

Växjö vill anställa kommunala läkare

Partier öppnar för kommunala läkare

»Anställningsformen inte det viktiga«