Som Läkartidningen tidigare berättat ska våldtäkten ha ägt rum den 18 januari på en mindre mottagning i södra Sverige. Kvinnan, som nu är målsägande i stämningsansökan, larmade 112 direkt och mannen kunde gripas bara ett par timmar senare.

Enligt åtalet ska läkaren ha penetrerat kvinnan med sina fingrar och utfört oralsex på henne. Han ska ha lurat henne att tro att han genomförde en undersökning.

Under utredningen har ytterligare tre kvinnor hört av sig till polisen om händelser som de har reagerat över.

– Gemensamt för de händelserna är att kvinnorna har varit där i syfte att läkaren skulle lyssna på deras lungor. Och de har lämnat uppgifter om att han då också har tagit på deras bröst på ett sexuellt sätt, säger åklagare Kristin Vernet.

Att övergreppen ska ha skett i samband med läkarundersökningar är särskilt försvårande, skriver hon i åtalet.

– Det finns ett tydligt samband mellan brotten och hans ställning som läkare. Brotten hade inte ens kunnat ske om det inte var för just att han åtnjutit det här förtroendet i egenskap av läkare, säger Kristin Vernet.

Läkaren misstänks för våldtäkt i fallet med den första kvinnan och sexuellt ofredande när det gäller de tre andra. Mannen nekar till samtliga anklagelser. Enligt honom har undersökningarna varit adekvata utan sexuella motiv.

Tingsrättsförhandlingarna inleds nu på måndag.

 

Läs även:

Läkare häktad för våldtäkt på arbetsplatsen