Tidigare har Sverige, i likhet med många andra länder, inte gett Astra Zenecas coronavaccin till personer 65+ eftersom det vetenskapliga underlaget inte varit tillräckligt. Det gjorde att vaccin från Pfizer och Moderna prioriterades till befolkningen över 65, medan Asta Zenecas främst gavs till de yngre.

Men efter att nya studier publicerats, beslutade Folkhälsomyndigheten för en vecka sedan att rekommendera vaccinet även till personer 65 år och äldre. Det har gjort att flera regioner nu börjat prioritera annorlunda – bland annat pausas vaccinationen av personal på flera håll.

– Det man säger är att bäst effekt för att skydda befolkningen mot en tredje våg, får man genom att bara vaccinera de äldsta. Och nu när vi kan använda Astra Zenecas vaccin även till de äldsta, kommer vi kunna fokusera på dem, säger Region Västernorrlands vaccinsamordnare Karin Sellgren till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Västernorrland pausar i ett första läge all vaccination av personer yngre än 70 år. Det ska dock inte påverka fas 2 i vaccineringen, vilket betyder att även de som är 65+ ska vaccineras som det är tänkt – men efter att de över 70 har vaccinerats.

Också Region Norrbotten pausar vaccinationen av personal. Där förväntas den återupptas först under andra halvan av april, rapporterar P4 Norrbotten. Och Region Stockholm har fattat ett liknande beslut. Regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger till Dagens Nyheter att »i princip allt vaccin kommer gå till de äldre«.

I Blekinge pausas inte all vaccination av vårdpersonal, men den minskar i takt.

– Vi hoppas kunna öka takten inom tre veckor igen när leveranserna beräknas vara större, säger vaccinationssamordnare Mats Berggren, citerad av P4 Blekinge.

 

Läs även:

Astra Zenecas vaccin kan ges till 65+