I början av året avslöjade Göteborgs-Posten att en läkare vid en privat klinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19, trots att PCR-testerna i själva verket aldrig hade skickats iväg för analys.

Ivo har inlett en granskning och förelagt vårdgivaren ett vite på 750 000 kronor. Myndigheten åtalsanmälde också läkaren för osant intygande och bedrägeri.

Läkaren hade därtill varit anställd vid Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås. Efter en internutredning varslades han om avsked.

Fram till december i fjol var läkaren anställd vid en vårdcentral inom Capio där han hyrdes in som konsult. Vid drygt 30 tillfällen ska han ha dubbelarbetat dels på vårdcentral och jourmottagning, dels via den digitala läkartjänsten Capio Go. Han ska ha dubbelfakturerat, samtidigt som frekventa administrativa fel ska ha begåtts och flera patienter upplevt ett bristfälligt omhändertagande.

Vårdcentralen anmäler nu läkaren för dubbelarbetet. I anmälan står att »Vi bedömer att det föreligger betydande risker för patientsäkerheten när man som läkare har parallella arbeten i form av dels arbete på vårdcentral/jourmottagning med full mottagning dels handlägger andra patienter i ett separat digitalt flöde«.

 

Läs även:

Läkare anhållen för falska coronaintyg

Läkare misstänkt för falska coronaintyg avskedas

Läkarklinik skrev falska coronaintyg – hotas med vite

Privat läkarklinik polisanmäld efter falska coronaintyg

Sjukhus utreder läkare som misstänks för falska coronaintyg