Regionen har bett Försvarsmakten bistå med sjuksköterskor, undersköterskor och narkosläkare om det är möjligt. Ett svar på regionens begäran väntas komma inom kort.

– Som det ser ut nu har vi en hög smittspridning i samhället. Vi har fortsatt hög andel som ligger på sjukhus och vet inte riktigt vart det tar vägen med intensivvården och skulle behöva låna lite personal om det är möjligt, säger Pia Näsvall, chefsläkare i Region Norrbotten, till Sveriges Radio Norrbotten.

Norrbotten är en av de regioner som just nu har högst smittspridning i landet. Under förra veckan hade regionen det högsta antalet bekräftat smittade sedan pandemin konstaterades för ett år sedan.

Regionen befinner sig i förstärkningsläge. 36 personer med covid-19 vårdas på sjukhus i länet den 12 mars, varav 7 på C-IVA och dessutom 2 på C-IVA utomläns.

Om Försvarsmakten erbjuder hjälp skulle det innebära en välkommen avlastning för regionens personal. Enligt Pia Näsvall blir det även lättare att planera verksamheten med en större personalstab och det kan leda till att regionen slipper begära en aktivering av krislägesavtalet.

– Vi vet, från de regioner som gjort det, att det inte precis är lättare att jobba under ett krislägesavtal. Det kräver mer av dem som anmodas jobba på det, säger hon till lokalradion och tillägger:

– Det är väldigt bra om vi inte behöver använda det. Vi är inte där nu, och vi hoppas att vi inte kommer dit heller.

Inom regionen är läget värst i Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn. Men antalet smittade har även ökat i Gällivare, Jokkmokk, Kalix och Övertorneå.

Under torsdagen sa överläkaren Ola Wulf i Gällivare till SVT Norrbotten att smittan ökar kraftigt igen i Gällivare. Förra våren drabbades kommunen hårt av covid-19. Nu uppger Ola Wulf att läget återigen är akut.

– Vi får ställa in operationer och får en vårdskuld som heter duga. Personalen är trött och slut och till skillnad från i våras har vi ett hårt tryck på vanliga patienter som då höll sig hemma, säger han till SVT Norrbotten.