Hittills har Sverige genomfört en miljon vaccinationer mot covid-19. Antalet fall av covid-19 har minskat stort inom äldreomsorgen och 90 procent av alla som bor på äldreboende har fått minst en dos. Det beskedet gav regeringen, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) vid en gemensam pressträff på onsdagen.

Enligt Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, har bara en tredjedel av det utlovade vaccinet nått regionerna. Men under de närmaste veckorna ökar leveranserna. Under mars räknar man med att 1,4 miljoner doser anländer till Sverige.

De avtal som regeringen har tecknat om vaccin mot covid-19 ska räcka till mer än hela befolkningen. Men eftersom det inte går att veta hur länge effekten sitter i, eller hur viruset kommer att mutera, vill regeringen ta höjd för nya avtal som kan säkerställa tillgången på vaccin längre fram. Därför föreslår regeringen att riksdagen medger att låneramen för inköp av vaccin höjs från 4,5 miljarder till 11 miljarder kronor.

– Vi talar så klart om mycket pengar, men jämfört med vad covid-19 kostat samhället så är det en liten summa. Det är en investering som kan ge stor utväxling – vaccin är vägen ur pandemin, sa socialminister Lena Hallengren (S) på pressträffen.

I dag finns tre godkända vaccin mot covid-19. Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström kommer även vaccinet från Janssen troligen att godkännas av EU i morgon.