I går meddelade Astra Zeneca att företaget halverar sina vaccinleveranser till EU under det andra kvartalet. Planen var att leverera vaccin till EU från USA, Storbritannien och Indien. Men leveranserna i USA och Indien stoppas nu av exportförbud. I Storbritannien är det kontraktsmässiga skäl som lägger hinder i vägen.

Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström finns det nu en risk att Sverige inte kommer klara målet att vaccinera hela den vuxna befolkningen under första halvåret i år.

– Jag kommer att prata med Folkhälsomyndigheten. Jag tror att de har informerat regionerna nu på eftermiddagen. Så vi får summera läget och göra en analys av vad det här betyder, sa Richard Bergström till TV4 på torsdagskvällen.

I en skriftlig kommentar till TT säger socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna.

»Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har från början varit tydliga med att det gemensamma vaccinmålet till halvårsskiftet gäller under förutsättning att vaccinleveranserna kommer enligt avtal«, skriver hon.

Hon säger också att det är svårt att bedöma exakt vilken betydelse de minskade leveranserna kommer att få för vaccinationsmålet men att »målbilden kan behöva ses över«.

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten på fredagen kommer Sverige få cirka 2 miljoner färre doser än vad bolaget tidigare hade aviserat. Under årets första kvartal är prognosen nu att Sverige totalt får cirka 900 000 doser i stället för cirka 1,1 miljoner. Under årets andra kvartal räknar bolaget med att Sverige får 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner.

– Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.