Den polska internetpublikationen interia.pl var först med att berätta om nyheten som nu fått utbildningsministern i Polen att tillsätta en utredning.

Efter en föreläsning i anatomi på Collegium Medicum vid Nicolaus Copernicus University in Bydgoszcz glömde lärarna stänga ner sändningen. Studenter spelade in det efterföljande samtalet mellan lärarna och en professor från Medical University of Gdansk som var på besök.

Den besökande professorn, som tidigare varit rektor för det medicinska universitetet i Gdansk, ska enligt polska medier ha skrutit för kollegorna om att han medvetet underkänner elever av ekonomiska skäl. Han berättar enligt ett klipp från inspelningen som SVT nyheter publicerat att han planerar att kugga 71 studenter på en tenta.

– De har ingen chans. Jag tar dem på de praktiska momentet, på onlinetentan, säger han.

Det har väckt misstankar om att det förekommer systematiska underkännanden för att universiteten ska få in mer pengar. Läkarstudenter som underkänns, måste nämligen betala kursavgiften på nytt för att få gå om kursen.

I ett skriftligt uttalande skriver rektorn vid Medical University of Gdansk att det som professorn sagt får stå för honom själv och inte är universitetets ståndpunkt. Universitetet framhåller också att professorn inte deltog i föreläsningen som en företrädare för universitetet, utan som representant för en separat akademisk organisation.

Professorn har blivit avstängd från sin tjänst tills vidare. Rektorn för universitetet i Gdansk har anmält händelsen till Polens utbildningsminister, som även har tillsatt en ansvarsnämnd som ska utreda professorns uttalande.

– Man kan inte underkänna studenter avsiktligt för att tjäna pengar, säger utbildningsministern till interia.pl.

Inspelningen har väckt reaktioner bland läkarstudenter i Polen, där många svenskar utbildar sig.

Allt ifrån ilska, till oro över att universitet ska få dåligt rykte och att utbildningen ska drabbas, enligt SLF utland Gdansk. Styrelsen uppger att de kommer att följa ansvarsutredningen och bevaka att kvaliteten på utbildning inte påverkas.

Enligt en svensk läkarstudent i Gdansk som Läkartidningen har talat med har avslöjandet däremot inte väckt någon större förvåning.

– Vi har spekulerat om detta under en lång tid. Nu är det officiellt, säger studenten som vill vara anonym.

Han upplever att om många läkarstudenter klarar ett prov, ser universitet till att fler misslyckas på nästa genom att öka svårighetsgraden. Många studenter brukar underkännas på första läsårets anatomikurs som är den dyraste kursen, enligt studenten. Kostnaden för den är cirka 35 000 kronor, ett belopp som nyligen har höjts. Oron över att kuggas och behöva betala för att göra om kursen leder till en stark stress bland de svenska läkarstudenterna.

– Det känns som universitet försöker filtrera bort studenter och få in så mycket pengar som möjligt. Alla har inte råd att betala för att läsa om en kurs. Jag känner många som varit tvungna att hoppa av utbildningen.

Själv känner han också en oro för att gå miste om viktiga kunskaper.

– Jag har lärt mig plugga för att klara mig – inte för att lära mig. Det känns inte bra. Jag valde den här utbildningen för att jag brinner för detta och vill lära mig så mycket som möjligt.