Det råder en ansträngd situation för sjukvården i Region Stockholm. I nuläget vårdas 488 patienter med covid-19 på sjukhus i Region Stockholm. Av dessa vårdas 84 inom intensivvården.

– Det som oroar mig mest just nu är en snabb ökning av patienter som blir så allvarligt sjuka av covid-19 att de behöver intensivvård. På mindre än 14 dagar har vi sett en 80-procentig ökning av antalet covidpatienter som behöver intensivvård vid våra akutsjukhus, säger Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, vid en pressträff på fredagen.

Med anledning av det ansträngda läget beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare i veckan att pausa all elektiv vård som kan vänta. Beslutet gäller fram till den 21 april.

Under fredagen meddelade Karolinska universitetssjukhuset att man åter går upp i förstärkningsläge.

– Karolinska universitetssjukhuset är redo att fortsätta arbetet mot covid-19 som vi inledde för över ett år sedan. Sjukhuset kommer löpande se till att vi fortsätter att ta hand om våra patienter på bästa sätt, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Just nu vårdas 109 patienter med covid-19 på sjukhuset, varav 34 inom IVA/ECMO.