I Region Uppsala har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat snabbt. Smittspridningen är hög och enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter utgör den mer smittsamma varianten som först upptäcktes i Storbritannien nu 70 procent av fallen.

Trycket på provtagningsverksamheten har också ökat och på grund av personalbrist har regionen svårt att hinna med. Därför har man nu gjort en hemställan till Försvarsmakten.

– Det är en förfrågan om cirka tio personer ska hjälpa till med provtagning och som eventuellt också kan bistå med smittspårning, säger Emelie Orring (M), regionstyrelsens ordförande i Uppsala, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Enligt Emelie Orring är läget allvarligt.

– Det är så extremt viktigt att vi testar, smittspårar och isolerar – och då är det viktigt att man får en snabb tid till provtagningen, säger hon.