Fyra personer är åtalade i en muthärva som rör Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för anamnes och triage. Företaget bakom produkten vann en upphandling i Region Skåne trots en högre prislapp.

Efter att SVT ställt frågor om misstänkta oegentligheter i upphandlingen stoppades projektet. Efter det har en muthärva rullats upp, vilken lett till en rättegång som inleddes i dag måndag. En ledande person på företaget är åtalad för grovt givande av muta, och tre tidigare regionanställda för att ha tagit emot mutor.

Under fjolåret hade Vårdinnovation kontakt med flera medier angående misstankarna. Kommunikationen gick ibland genom en person vid namn Sara Johansson som uppgavs vara kommunikationschef.

Men Sara Johansson finns inte, enligt den granskning som SVT nu gjort. Journalisterna på SVT började tvivla på hennes existens när hon bara ville kommunicera skriftligen för att undvika missförstånd. Hon förekom dock på Vårdinnovations webbplats och i sociala medier, som yrkesnätverket Linkedin, med bild och cv.

Eliot Higgins, vd på den brittiska sajten Bellingcat som inriktar sig på faktakontroll och undersökande journalistik, tror till exempel att fotot av Sara Johansson är falskt. Enligt honom finns flera detaljer i fotot som är typiska för bilder genererade med artificiell intelligens. Det kan handla om hur håret eller bakgrunden ser ut, liksom att det bara finns ett örhänge.

Det hela bekräftas av kammaråklagare Thomas Forsberg som uppger att den åtalade representanten för företaget i ett av polisförhören sagt att Sara Johansson inte finns. Den åtalade och hans försvarare kan inte kommentera påståendet då åklagaren belagt företrädaren för företaget med restriktioner i kommunikationen med omvärlden.

Läkartidningen är ett av de medieföretag som varit i kontakt med Sara Johansson. Hon har dock inte uttalat sig i tidningen och hennes information har inte legat till grund för innehållet i någon artikel.

 

Läs även:

Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Dalarna granskar inköp av Vårdexpressen

Upphandling av IT-system kritiseras

Även Västra Götaland bryter med skånskt IT-bolag

AI-projekt stoppas – Skåne utreder »misstänkta oegentligheter«

Smart anamnes ska korta väntetider i Skåne

Revisorer ger Skåne bakläxa om upphandlingar