På boendet var fyra av de fem äldre som smittats fullt vaccinerade, med Pfizers vaccin, och en var ovaccinerad. Tre av de fem har alltså avlidit. Dessutom har två personer i personalen smittats, vara en var vaccinerad.

– Vi är förvånade, det är även smittskyddet och alla andra inblandade. Vaccinationen gjordes i januari och februari, så det är väldigt anmärkningsvärt, säger Anita Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, till TT, enligt Sydsvenskan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, kommenterade dödsfallen på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Inga vaccin är hundraprocentiga, men de här vaccinen har en extremt hög skyddsnivå enligt alla våra siffror hittills. När man ser en ansamling av händelser behöver det utredas, det görs säkert i Skåne redan. Då och då kommer vi säkert att se den här sortens ansamling av fall, sa han.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, sa att man tidigare stött på fall där vaccinerade personer återinsjuknat i covid-19, men att det här var första gången som hon hört om att någon avlidit.

– Det är en skör grupp, man ska ha det med sig, även en mild covidsjukdom kan vara väldigt ansträngande, sa Iréne Nilsson Carlsson.