Hittills har 31 000 doser av Janssens vaccin mot covid-19 anlänt till Sverige. Inga doser har dock distribuerats för vaccination.

Just nu genomför den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en säkerhetsgranskning av vaccinet för att se om det finns några kopplingar mellan misstänkta biverkningar och vaccinet. Folkhälsomyndigheten vill invänta resultaten innan man ger besked om rekommendationer för användning i Sverige.

– Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

I tisdags kom beskedet att leveranserna av Janssens vaccin till EU tillfälligt stoppas. Detta efter att amerikanska myndigheter rekommenderat att användningen av vaccinet ska pausas efter rapporter om några fall av allvarliga biverkningar. Det rör sig om sex fall av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar som rapporterats i USA.

Läs mer:

Leverans av Janssens vaccin stoppas