Forskningen om dopingpreparat har till stor del handlat om biokemi och att utveckla nya analysmetoder, medan folkhälsoaspekterna hamnat lite i skuggan. Det vill Karolinska institutet (KI) nu förändra.

– Vi behöver en bättre förståelse av den underliggande motivationen till doping och bättre metoder för att förebygga användning och spridning, säger Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid KI, i ett pressmeddelande.

Enligt honom finns ingen liknande professur i Sverige i dag. Och KI har stora planer. Lärosätet vill inrätta världens första multidisciplinära kompetenscentrum som förenar medicinsk, biokemisk och analytisk forskning med folkhälsovetenskap.

Arne Ljungqvist är tidigare professor vid KI och en förgrundsgestalt i arbetet mot doping. Foto: Björn Bertoft/Arne Ljungqvist Foundation

Professuren ska uppkallas efter Arne Ljungqvist, som är läkare, professor och en av världens främsta anti-dopingexperter.

– Det är naturligtvis mycket hedrande att få en professur uppkallad efter sig. Nu hoppas jag att det går att förverkliga eftersom doping har utvecklats till ett folkhälsoproblem med en stor spridning i samhället, säger Arne Ljungqvist i pressmeddelandet.

Han har i mer än 45 år engagerat sig i kampen mot doping inom idrott. Arne Ljungqvist var med att grunda World Anti-Doping Agency (WADA) där han haft flera positioner. Sedan 2012 är han också ordförande i Professor Arne Ljungqvist’s Anti-doping Foundation. Därtill har han exempelvis varit ordförande för Svenska friidrottsförbundet, ledamot i Sveriges olympiska kommitté, ordförande i Riksidrottsförbundet. Han är även hedersledamot i Internationella olympiska kommittén.

De kommande 10 åren beräknas professuren på KI kräva en finansiering på 35 miljoner kronor. Institutionen för laboratoriemedicin (Labmed) kommer att bidra med 5 miljoner kronor. Jakten på donatorer är igång och den sista maj hålls ett första webbinarium för särskilt inbjudna.

– Förhoppningsvis kan vi ta beslutet om att inrätta professuren inom ett år, säger Carl Johan Sundberg.